13 Mart 2015 Cuma

Baki Yaşa Altınok Kimdir?

BAKİ YAŞA ALTINOK KİMDİR?
1946 yılında Kırşehir Mucur ilçesi Küçük Kavak köyünde doğdu. Küçük yaştan itibaren yörenin en büyük âlimi Hacı Molla Said efendi’den Kuran, Hadis, tasavvuf, tarih ve Osmanlıca dersleri alarak yetişti. İmam Hatip Okulunu bitirdi. Mucur ve Hacıbektaş köylerinde yıllarca imamlık yaptı. 
1966 yılında TRT ses sanatçılığı (THM) sınavını kazanmasına karşın konumu nedeniyle sürdüremedi. Askerliği dönüşünde bir süre ticaretle uğraştı. Halk edebiyatı üzerine yapıtlar yayınladı.
Hacı Bektaş Veli ile ilgili araştırmalar yaptı. Otuz beş yıldan buyana Alevilik-Bektaşilik, Ahilik, Mevlevilik, Melamilik, Bayramilik konularındaki çalışmaları sürmekte; bu alanda panel, konferans, bilgi şöleni gibi etkinliklere katılmaktadır. 
Pir-i Türkistan Hoca Ahmet Yesevi’nin Anadolu’daki temsilcileri “İki Hünkâr, Dört Veli” düşüncesi üzerine araştırmalarda bulundu. Bu konular hakkında bazı dergilerde “Ahmet Yesevi”, “Ehli Beyt ve Türkler”, “Keramatı Hacı Bektaşı Veli”,”Yeniçeriliğin Kaldırılması ve Mehmed Said Efendi”, “Çelebi Cemaleddin İle Veliyeddin efendinin Kurtuluş Savaşı ve Mustafa Kemal Hakkında Alevilere Gönderdiği Beyannameler ve Orijinal Metinleri”, “Ahi Evran Veli”, “Ahilik”, “Ahilik ve Yabanlu Pazarı”, “Köroğlu-Kiziroğlu”, “Abdallar ve Neşet Ertaş”, “Agahi Baba”, "Yunus emre Üzerine Çalışmalar" gibi makaleleri yayınlandı.
Anadolu’daki Türkmen aşiretlerinin soyu, yerleşim yerleri, gelenekleri, görenekleri, öykü, türkü, ağıt ve destanlarını araştıran yazarın Kırşehir yöresine yerleşmiş olan Ceridler ile Kırıkkale’deki Pehlivanlı Türkmen aşiretlerinin ferman, belge ve şiirlerini iki ayrı makale olarak yayınladı.
Şiirleri bestelendi kasetlere okundu. 48 Perşembe programında aşiretler ve ocaklar üzerine konuşmalar yaptı. Avrasya Televizyonunda Destanlarımız Türkülerimiz programını hazırlayıp sundu. Halk edebiyatı alanında birçok kitap yayınladı. Ankara’da yaşıyor, etkinliklerini ve kitap çalışmalarını sürdürüyor.
Yayınlanmış Yapıtları:
* Alevilik, Hacı Bektaş Veli ve Bektaşilik
* Hacı Bayram Veli; Bayramilik, Melamiler ve Melamilik
* Nokta ül Beyan
* Hallacı Mansur ve Tevasin
* Bir Türkmen Ozanı Âşık Hüseyin
* Öykülerle Kırşehir Türküleri Destanları ve Ağıtları
* Şeyh Bedrettin ve Varidat
* Seyit Garip Musa Sultan Ocağı
* Turabi Divanı
* Sıdki Baba Divanı
* Hacı Bektaş Veli’nin Fatiha Suresi Tesfiri
* Hacı Bektaş Veli’nin Fevaid Adlı Eseri
* Hızırname (Buyruk)
* Muhammed Bakır ve Cafer Sadık Buyruğu
* Pehlivalı Türkmen Aşireti Tarihi ve Pehlivanlı Türkmen Aşiretleri Cönkleri
* Aşk Sultanı Mevlana

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder