24 Mart 2015 Salı

Hacı Bayram Veli/Bayramilik-Melamilik



Baki Yaşa Altınok Kitapları: 1
HACI BAYRAM VELİ 
Bayramilik-Melamilik


Hacı Bayram Veli, (Ankara 1325-1429) Türk tasavvufçularından olup Safevilerin ünlü Erdebil Tekkesinin eğiticilerinden Hoca Ali'nin öğrencilerinden olan Hamidüddin Veli'nin müridi ve Bayramiye tarikatının kurucusudur. Türbesi Ankara'da Hacı Bayram Camiii bitişiğinde bulunur.
*  *  *
Bayramîlik, tasavvuf tarihinde gözle görülür bir yer tutar. Tarîkatın hayat sahnesine çıkışı ve devamlılığı, ondaki öz’e bağlıdır. Tasavvuf alanında bütün tarîkatlarda görülen özün ileri mertebesi ise melâmettir. 
Melâmet ise, bir cümleyle ifade edecek olursak nefsi kınamak ve Hakk’ı yüceltmektir. Yani, Tevhîd-i Zat’a varmaktır. Hacı Bayram Velî bunu “Bilmek”, “bulmak” ve “olmak” diye ifâde eder. 
Bayramîlik, Hacı Bayram Velî’nin ölümü üzerine Ak Şemseddin ekolüyle Şemsiye. Bursalı Ömer Dede ekolüyle de Melâmî adıyla iki kola ayrılmıştır. 

Baki Yaşa Altınık tarafından hazırlanan "Hacı Bayram Veli-Bayramilik ve Melamiler ve Melamilik" kitabının ilk baskısı Oba Yayınlarınca (Ankara 1995, XV+273 Sayfa), üçüncü baskısı 2012 yılında Ahi Yayıcılık (XVI+301 sayfa)  tarafından yayınlanmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder