22 Nisan 2015 Çarşamba

Öyküleriyle Kırşehir Türküleri, Destanları ve Ağıtları

Baki Yaşa Altınok Kitapları: 3
ÖYKÜLERİYLE KIRŞEHİR TÜRKÜLERİ, DESTANLARI VE AĞITLARI

Bayram BAŞ (*)

ÖZET


Bu yazıda Baki Yaşa Altınok tarafından hazırlanan, "Öyküleriyle Kırşehir Türküleri, Destanları, Ağıtları", adlı eser tanıtılmaktadır.

ABSTRACT


The work of Baki Yaşa ALTINOK that is named "Öyküleriyle Kırşehir Türküleri, Destanları, Ağıtları" is introduced in this writing.

Baki Yaşa ALTINOK tarafından hazırlanan "Öyküleriyle Kırşehir Türküleri, Destanları, Ağıtları" adlı eser, sözlü edebiyatımızın kültürel birer malzemesi olan, Orta Anadolu başta olmak üzere Kırşehir yöresindeki türküleri, destanları ve ağıtları öyküleriyle birlikte anlatmakta, bunun yanında halk edebiyatı araştırmalarına da katkı sağlamaktadır.
Yazar otuz beş yıllık emek sonucu ortaya çıkan çalışmasını önce tarihî kaynakları tarayarak sonra bunları bölgeye ait ağıtlar, türküler ve destanlarla karşılaştırarak, konu birliği çerçevesinde hazırlamıştır. Materyallerin yerinde tespiti için olayların geçtiği yörelere giden yazar, halktan bazı kişilerle görüşmüş, onlardan yöreye ait bildikleri, duydukları türkü, ağıt ve destanları sözlü olarak dinlemiş ve esere aktarmıştır. Yazarın Orta Anadolu başta olmak üzere Kırşehir bölgesinde yaşayarak ve gözleyerek edinmiş olduğu bilgileri kitaba yansıtması, esere sadece derleme çalışması gözü ile bakamayacağımızın bir göstergesidir.
Kitaba bir "Sunuş" yazan Prof. Dr. Alemdar YALÇIN, eserin önemini şu sözleriyle ifade etmektedir:
"Okuduğunuz kitap, her türlü biçime ait değerlendirmeyi bir kenara bırakarak sadece ruhunu, özünü görmemiz gereken bir çalışmadır. İçinde derinlemesine bir bilgi ve hiç katıksız samimi bir sevgi vardır. İnsanların acıları ile acınma, mutlulukları ile sevinme gibi erdemleri yakalamış, bencillikten arınmış bir paylaşma duygusu bulunmaktadır."
Kitapta "Sunuş" bölümünden sonra "Tarih-Coğrafya-Kültür" başlığı altında Kırşehir tarihî, coğrafyası ve kültürü üzerine bilgiler, daha sonra destan ve ağıtla ilgili açıklamalar verilmiştir. Eserle aynı adı taşıyan "Öyküleriyle Kırşehir Türküleri, Destanları, Ağıtları" bölümünde tespit edilmiş iki yüze yakın destan, ağıt ve türkü bulunmaktadır. Bir araya getirdiği bu halk ürünlerinin öykülerini anlatan yazar, yararlandığı kaynakları da her tespitin sonunda belirtmiştir.

(*) G.Ü. Gazi Eğitim Fak., Arş.Gör.
Türk Kütltürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 27. SAYI - Guz 2003

1 yorum:

  1. Baki Hocam . ART TV de bütün proğramlarınızı takip ettim. Tekrar başka TV lerde proğram yapma imkanınız yok mu. Mesela KRT olabilir. Saygılarımla. M. Erkoçak

    YanıtlaSil