9 Nisan 2015 Perşembe

Nokta’ül-Beyan


Baki Yaşa Altınok Kitapları: 2

NOKTA'ÜL-BEYAN

  
Üçüncü devre Melamiliğin kurucusu ve piri Seyyid Muhammed Nur, 1810 yılında Mısır'a bağlı bir kasaba olan Mahalletül Kübra'da dünyaya gelmiştir. Babası Kudüs civarında zaviyesi olan ve oldukça geniş bir sülaleye sahip bulunan Bedrül Veli'nin oğlu Seyyid İbrahim'dir. Seyyid Muhammed nur, Mısır'da doğması nedeniyle Anadolu'da Arabi mahlasıyla anılmıştır.

Yaşadığı dönem içerisinde tasavvufa yeni bir boyut getirmiştir. Vahdet (birlik) düşüncesini insanlara öğretirken, bilimden hareket etmeyi, gerçeğe deneylerle ulaşmayı temel almıştır.

Öğrencilerinin tuttuğu ders notlarıyla birlikte yüz elliye yakın yapıtından elli beşi el yazma ve basılı haldedir. Bunlardan biri de Hz. Ali'nin Noktat'ül-Beyan adıyla bilinen yapıtının açıklamalı yorumudur.

Seyyid Muhammed Nur''un öğrencisi Hacı Maksut Efendiden kalan ve Kırşehirli Hoca Sait Efendi'ye geçen yapıtı onun öğrencisi Baki Yaşa Altınok yıllarca saklamış, korumuş ve diğer örnekleri ile karşılaştırma yaparak günümüz Türkçesine çevirmiştir.

Kitabın ilk baskısı Oba Yayıncılık (Ankara 2000, 192 s.), üçüncü baskısı 2014 yılında Ahi Yayıncılık tarafından yapılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder